Fiat 90

Filiae et Filii Immaculatam Ad Testandam

Hčere in sinovi, ki pričajo za Marijo

Temen videz

Dan 90

s. Irena in s. Damjana, OCD (karmel v Sori)

VELIKA SOBOTA

Ta dan želim deliti s teboj, Marija.

Kaj si na dan po Jezusovi tako strašni smrti nosila v svojem srcu?

Je tvoje od bolečine presunjeno srce še čutilo?

Simeon, ki je Jezusa kot dojenčka vzel v naročje, ga slavil in ga naznanil kot luč narodov, ti je napovedal to bolečino ... A kdo bi mogel vedeti, da bo tako huda?

Tvojega edinega Sina so potem, ko so ti ga še zadnjikrat položili v naročje, odnesli v grob. Tuj grob. In zavalili kamen ...

Danes v tišini premišljujem o vsem, kar je doživela Marija. Sem ob njej. Lahko si jo predstavljam, kako sedi doma in razmišlja. Poskuša razumeti. Morda joka ... Morda moli. Morda le molče gleda v daljavo. Morda kuha kosilo za Janeza, ljubljenega učenca, ki ji ga je Jezus izročil v skrb. Morda premišljuje o Bogu Očetu, o večnosti ...

Prosim Sv. Duha za milost globokega čutenja z Marijo in z vsemi trpečimi materami, ki jih je iz tega ali onega razloga prav tako presunil meč bolečin. Morda sem jaz mati, ki nosi v srcu bolečino. Lahko je tudi v moje srce zarezala ločitev, ki je globoko spremenila moje življenje. Vse, kar v molitvi doživljam, čutim, spoznam, položim pred Gospoda ... Odkrijem mu vse svoje rane, bolečine, razočaranja, strahove ...

Ta dan morda obiščem Božji grob v kateri od Cerkva in se nekaj trenutkov pomudim ob skrivnosti Kristusovega počivanja v grobu. Tančica skrivnosti ga pokriva. In kljub smrtni tišini, ko naš Gospod počiva v grobu, se že dogaja nekaj veličastnega. In pripravlja se nekaj velikega. Nekaj, »česar oko ni videlo in uho ni slišalo in v človekovo srce ni prišlo«. Jezus Kristus, Gospod, nam odpira vrata večnega življenja.

Če je mogoče, se tudi ta dan udeležim obredov, ki so predvideni za obhajanje velike noči: blagoslov jedi in velikonočna vigilija.

Rožni venec

Žalostni del

molimo ob torkih in petkih
Radio Ognjišče
Radio Ognjišče: Žalostni del dne 18. 6.
<p>Molitev rožnega venca za domovino je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.</p>

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Apostolska veroizpoved:
Verujem v Boga Očeta vsemogočnega, stvarnika nebes in zemlje. In v Jezusa Kristusa, Sina njegovega edinega, Gospoda našega; ki je bil spočet od Svetega Duha, rojen iz Marije Device; trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl in bil v grob položen; šel pred pekel, tretji dan od mrtvih vstal; šel v nebesa;
sedi na desnici Boga Očeta vsemogočnega; od ondod bo prišel sodit žive in mrtve. Verujem v
Svetega Duha; sveto katoliško Cerkev, občestvo svetnikov; odpuščanje grehov; naše vstajenje in večno življenje. Amen.

Oče naš. Trikrat Zdrava Marija s prošnjami:

 1. ki nam utrdi spomin;
 2. ki nam razsvetli pamet;
 3. ki nam omeči voljo.

Slava Očetu.
Oče naš. Desetkrat Zdrava Marija. Slava Očetu, s skrivnostmi:

 1. ki je za nas krvavi pot potil;
 2. ki je za nas bičan bil;
 3. ki je za nas s trnjem kronan bil;
 4. ki je za nas težki križ nesel;
 5. ki je za nas križan bil;

Po vsaki desetki dodamo:
O Jezus, odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja, privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.

Gospod, slavim te skozi svojo dušo

Kajti kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, Svoje življenje pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje? Sin človekov bo namreč prišel V veličastvu svojega očeta s svojimi angeli in Takrat bo vsakemu povrnil po njegovem delu.
Mt 16, 26-27

 • DA, vsako nedeljo in vsaj 1x v tednu bom šla k Sveti maši.
 • DA adoraciji - skušam se 1x na teden ustaviti v kapeli, v cerkvi, kolikor zmoremo glede na to, da smo matere s polnimi obveznostmi. Če se da, pred najsvetejšim.
 • DA 20 minut za molitev vsak dan.
 • DA, k spovedi grem vsak mesec.
 • DA štirim Marijinim prošnjam nosim škapulir (če ga imam) ali čudežni medaljon ali Marijino svetinjico, dnevno molim rožni venec in vsako prvo soboto grem k Sveti maši.
  Prve sobote bodo 3. FERBUAR., 2. MAREC.
 • DA, vsak dan molim iz: BESEDA MED NAMI, MAGNIFIKAT, V TVOJI NAVZOČNOSTI, VEDNO Z JEZUSOM, 5 MINUT S SVETIM DUHOM ali iz HOZANA.SI
 • DA molitvi ob 15:00 ali molitev ANGELEVEGA ČEŠČENJA ob 12:00 Če pa vendarle ne morete ob 15:00 uri zaradi svojega dela zmoliti, zmolite po delu in prosite Marijo, da sprejme vaš »čas« kot da je 15:00 ura popoldan – Njen čas.
  Spomni se, o premila Devica Marija,
  da še nikdar ni bilo slišati,
  da bi bila ti koga zapustila,
  ki je pod tvoje varstvo pribežal,
  tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
  S tem zaupanjem hitimo k tebi, o Devica in Mati,
  k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
  Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed,
  temveč nas milostno poslušaj in usliši. Amen.  Angel Gospodov je oznanil Mariji - in spočela je od Svetega Duha.
  Zdrava Marija ...
  Glej dekla sem Gospodova - zgodi se mi po tvoji besedi.
  Zdrava Marija ...
  In Beseda je meso postala - in med nami prebivala.
  Zdrava Marija ...
  Prosi za nas sveta božja porodnica. - Da postanemo vredni obljub Kristusovih.
  Molimo. Nebeški Oče, po angelu si nam oznanil učlovečenje svojega Sina. Posvečuj in podpiraj nas s svojo milostjo in nas po njegovem trpljenju in križu pripelji k slavi vstajenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 • DA, 90 dni bom molila Rožni venec. Prvih 60 dni jih molim za točno določen namen zase in za svojo dvojico, zadnjih 30 dni pa v zahvalo. Veseli del ob ponedeljkih in sobotah. Svetli del ob četrtkih. Žalostni del ob torkih in petkih. Častitljivi del ob sredah in nedeljah.
 • DA, 9 dni pred 25. Marcem - Gospodovo oznanjenje - molim 9-dnevno posvetitev k Mariji, ki razvezuje vozle ali k Brezmadežni, ali k Marijinemu in Jezusovemu srcu, ali k Magdaleni Gornik - se odločimo skupaj s skupino. Začnemo v četrtek, 14. marca, ker se letos prestavi ta praznik za dva dni, ker je 25. marec letos že ponedeljek v velikem tednu.

Gospod, slavim te skozi svoje misli

In nikar se ne prilagajajte temu svetu, Ampak se tako preobražajte Z obnovo svojega uma, Da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je Dobro, njemu všečno in popolno.
Rim 12, 2

 • DA, znebila se bom vseh socialnih medijev, ker vodijo v zabijanje časa in nepotrebno gledanje. Dovoljeno je le za potrebe službe in študija, družine.
 • DA, če sem redna gledalka, bom omejila eno Tv oddajo ali en film na teden. Kadar bom gledala, moram gledati to z vsaj eno osebo. Vsebina naj ne zmoti moje poti zaupanja, na kateri sem.
 • DA, poslušala in gledala bom le tiste stvari, ki me peljejo k Bogu. To vključuje slavilno glasbo, Radio Ognjišče, razna predavanja, novice, oddaje, …
 • DA, ne bom kupovala nepotrebnih stvari. Če mi kdo kaj podari, velikodušno sprejmem. Ne smem pa prositi, da se mi kaj kupi.
 • DA, ne bom opravljala in se pritoževala. Vem, da imajo besede moč, ki se jih sploh ne zavedam. Naučila se bom molčati in premisliti, preden spregovorim.
 • DA, ne bom naenkrat izvajala več opravil. Bolje je delati eno stvar naenkrat in potem preiti na drugo. Popolnoma se bom osredotočila na dejavnost, ki jo izvajam ta trenutek, in ne bom delala 1000 stvari naenkrat.
 • DA prisotnosti med pogovori z drugimi ljudmi, med predavanji, med kosilom … ne bom pisala sms-jev. Popolno bom prisotna v pogovoru z ljudmi. Jezus ljubi osebo, ki je pred mano, in jaz hočem, da ta oseba to ve preko mojega ravnanja z njo. Ne uporabljam telefona pred drugimi ljudmi.

Gospod, slavim te skozi svoje telo

Mar ne veste, Da je vaše telo tempelj svetega duha, Ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, Saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.
1 Kor 6, 19-20

 • DA, jedla bom 3 obroke na dan po načelu zdrave prehrane. Obrok pomeni juha, ena glavna jed in solata ali sadje. 2x je malica med obroki dovoljena kot sadje, da prejmem zadostno količino vitaminov.
 • DA, zavezujem se k junaški minuti. Vstala bom takoj, ko prvi alarm zazvoni, in ne pritisnem gumba za dremež. S tem Ti dajem svoj začetek dneva, prvo daritev Tebi v dar.
 • DA, telovadila bom 5x na teden. Ni pomembno, koliko časa bom telovadila (lahko eno uro, pol ure, 10 min), le da si vzamem čas za svoje telo in nekaj naredim zanj. Prepoznavam, da je moje telo tempelj Svetega Duha in mi je bil dan v dar. Fizično bom aktivna, vendar ne preko meja svojega telesa. Skrbela bom za svoje telo, da ga boš lahko uporabil.
 • DA, odločila se bom za obrok, preden sedem za mizo.Vstanem samo, da si natočim še pijačo.
 • DA, postila se bom vsak dan v tednu razen nedelje. To delam v spomin tvoje smrti in trpljenja, ki si ga trpel zame. V dnevu bom pojedla tri obroke po načelu zdrave prehrane. Med temi obroki imam lahko dve sadni malici. Ne jem sladkih stvari in sladic, ne pijem alkohola, gaziranih pijač, sladkih pijač. Dovoljeno je mleko, črna kava in črni čaj brez sladkorja. Med ni dovoljen, če se ga uporabi kot sladilo. Kot zdravilo za prehladna obolenja in kot sestavni del slovenskega zdravega zajtrka je dovoljen. Ob petkih ne jem mesa. Ob cerkvenih praznikih, nedeljah in rojstnih dnevih, godovih posta NI. Ob vsem tem naj nas vodi Jezus, ki si želi, da molimo in se postimo na skrivnem. Lahko si za post vzamem tudi samo sredo in petek. Vsaka je na svoji poti.
 • DA, spim vsaj 7 ur.Zavedam se, da za to, da bom lahko najboljša različica sebe, potrebuje moje telo primerno količino spanca. Po polnoči se tako ali tako ne zgodi nič dobrega in vem, da mi ničesar ne bo manjkalo, če bom pustila svoje telo, da si opomore od vsega, kar počnem.

Struktura srečanja skupine

1. Začnite z molitvijo

Na začetku vsakega srečanja skupaj zmolite O Gospa Moja. Ta molitev naj združuje vse sestre FIATa v skupen DA.

O Gospa moja, o Mati moja,
tebi se vsega darujem;
in da se ti vdanega skažem, ti danes posvetim:
svoje oči, svoja ušesa, svoja usta, svoje srce,
sebe popolnoma vsega.
Ker sem torej tvoj, o dobra Mati,
varuj me, brani me
kakor svojo last in posest.
Amen.

2. Kje sem?

En stavek o tem, iz kje sem ravno prišla na skupino. Z namenom da se bomo lažje povezale s seboj in z drugo.

3. Tedensko poročilo.

Vsaka pove kratko poročilo o svojih izkušnjah tedna s svojimi DAji. Tvoje poročilo naj na kratko zajema vse tri stebre naših DAjev. Svoj Da lahko živimo le v resnici, zato vsekakor v resnici izpove kaj ni šlo dobro in kaj je bilo v redu. Gre predvsem za pot zaupanja skupaj z Marijo in skušamo si pomagati kjer na tej poti nam ne gre. In seveda tudi kaj na tej poti gre kot po maslu.
Vodja sestrstva mora zagotoviti štiri stvari:

 • Vsaka deli ustrezno, vendar ne pretirano.
 • Vsaka vidi blagoslove, ki jih je Gospod ta teden izlil nanjo.
 • Srečanje sester ostaja sestanek sestrstva in ni oblika skupinske terapije.
 • Gospod pozna naš DA in me bomo vztrajale v “Zgodi se!”

4. Dnevni DA

Skupina lahko izbere en DA iz dnevnih navodil v tednu in začne razpravo o njej. Kako dobro uspemo živeti ta DA, ali se borimo z njim? Kaj lahko spremenite v svojem življenju, da se bomo bolje držale izbranega DA?

5. Razno:

Zagotoviti, da vse vedo, kdaj in kje je naslednje srečanje.

6. Zaključna molitev:

Srečanje se konča z molitvijo Mariji Pomagaj za duhovno zaščito sestrstva, naših družin in ostalih, ki jih nosimo v srcu.

Marija Pomagaj.
Pred teboj začnemo prepoznavati svoje življenje,
da ga lahko izročimo Bogu.
Kar se je prej zdelo kot neprepoznavna gmota,
pred teboj postane prepoznavno: vse to lahko zaživimo.
Ti si se tako goreče oklenila življenja,
da smo v tem prepoznali Boga.
Hrepenela si po tem, da bi se Bog v tebi uresničeval.
Z enakim hrepenenjem Boga prinašaš tudi v naše srce.
Hvala ti, Marija Pomagaj.
Kraljica si.
Vseh naših src, vseh naših odločitev
in vse naše zgodovine. Amen.

Moje vsakodnevne naloge

1. Zgodi se!

Reci DA. Fiat 90 ti omogoča, da predaš svoje življenje Jezusu, da ga on obvlada. Kako živim z vsakdanjimi opravili, problemi, nalogami? Kam se obrnem po pomoč? Služba, otroci, organizacija, družina, jaz. Izzvane smo, da darujemo, da se osvobodimo stvari, ki imajo preveliko kontrolo nad našimi življenji. Ker se na te stvari obračamo, ko iščemo veselje, hvaležnost, potrditev in še kaj. Test za telo, duha in dušo. Klicane smo za veličino, da delamo velika dela v svojih življenjih, da slavimo Boga z zaupanjem. In to je eden izmed načinov, s katerim lahko jasno slišimo, kaj ima Bog za nas pripravljeno. Vem, da bo težko in bom preko raznih oblik preizkušana, da se vdam. Kljub temu verjamem, da mi bo Bog dal moč, ki bo močnejša od vsega, čemur se odrekam.

Zgoraj zapisani DAji so zapisani kot resno vodilo tistega čemur si boš ti sama sebi zadala. Morda je tvoja pot takšna da bo kakšen DA bolj strog, drug pa bolj mil kot je zapisan. Vzemi si ga tako, da bo primeren poti na kateri si. In potem jim sledi vseh 90 dni.

2. Zakaj?

Zakaj 90 dni posta od stvari, 90 dni intenzivne molitve, 90 dni telovadbe? Moramo se vprašati, zakaj se tega lotevamo in si to jasno razsvetliti, zapisati. Zapišimo ga na en list in ga dajmo na nočno omarico, morda v Sveto pismo, v torbico. Vsak dan poskusimo imeti ta naš zakaj pred očmi. Tvoj zakaj naj bo specifičen, gre za osebno spremembo, in tvoj zakaj naj bo tvoja osebna sprememba v službi Bogu in drugim. Ko bodo DAji težki je potrebno imeti naš cilj pred očmi, ker nam pomaga na naši poti.

3. SKUPNOST in DVOJICE

Na poti bomo preizkušane. Skupino potrebujem in ona potrebuje mene zato da ne omagam, da si pomagam, da se spodbujam in sem v oporo. Tedenska srečanja so pomembna, obvezna. Skupaj bodite povezane. Čim prej se zmenite, kdaj in kje boste imele srečanja. Vsaka skupina ima vsaj dva člana, vsekakor pa skupina šteje do 6 ali 8 članic.

Vsaka žena ima na tej poti sestro, s katero se vsak dan sliši po telefonu, v živo, po sms-ih itd. Odvisno kako daleč sta in kako vama najbolj ustreza. Vsekakor ne gre za dolge pogovore, ampak za kratke bistvene poudarke dneva kako uspevajo današnji DAji. Vaše duhovno življenje je dobesedno odvisno od tega. Če to storite, boste v trenutkih šibkosti vedele, da imate trdno, zanesljivo stebro, na katero se lahko naslonite.

4. DNEVNA MOLITEV

Strukturirajte si čas za vsakodnevno molitev. Vsak dan preživite eno uro časa v molitvi. Če to ni mogoče, molite najmanj dvajset minut dnevno. Ta čas načrtujte v svoj dan, sicer vam bo ušel. Če je dan prepoln, ne pozabite, da je na stranišču velikokrat čas za kakšno desetko, pa na poti v avtu, med čakanjem na otroke in med uspavanjem tudi. Veliko je lukenj, ki smo jih prej zapolnile z drugimi stvarmi in bodo sedaj prazne. In ne pozabi da je lahko molitev tudi kuhanje, pogovor, vožnja otrok ... če jih predajamo in darujemo Bogu kot molitev.

5. VESELJE

Bodite vesele. Bogu ste rekle svoj DA. Da, tudi težko bo, vendar to ne pomeni, da On ne misli na vas. Verjeti je treba v to, da nas ima Bog rad, da ima načrte z mano in z vsem, kar imam danes na koledarju. Veselje je povabilo, da se lotimo današnjega dne z zaupanjem, upanjem in ponižnostjo. Ko se pogovarjamo z drugimi, ne razpravljajmo o tem, kako težka so pravila, ki jih živimo teh 90 dni. Namesto tega raje govorimo o tem, koliko veselja nam napolni srce.

6. PREGLED DNEVA

Zvečer preglej svoj dan. FIAT 90 vsebuje veliko nalog, na katere se lahko vsak dan odzovete z da. Na koncu vsakega dne si pred spanjem vzemite trenutek za pregled dneva. To ne bo samo pripomoglo k vašemu uspehu pri opravljanju nalog. Pomagalo vam bo videti napredek, ki ga dosežete na poti.

Pričevanja

Vabljeni k prebiranju naših pričevanj.

Kaj je Fiat 90

Hčere in sinovi, ki pričajo za Marijo, je za žene in može, ki želijo živeti v svetu, ampak ne iz sveta. Samski, poročeni, poklicani delamo majhne stvari za Jezusa, da bi postali podobni Mariji in bili na poti zaupanja skupaj z njo. Teh 90 dni zbiramo veliko DAjev, kar je spodaj na spletni strani bolj podobrno opisano. Marija v neštetih prikazovanjih daje vedno ista sporočila: spokorite se, postite se in molite. V teh dejanjih bo Marijino ljubeče in nežno srce obnovilo upanje in zdravljenje za ves svet okoli nas. Četudi ti izzivi izgledajo večji kot gore, ni možno, da ne bi od njih ničesar odnesle. Ko si ogledujemo seznam, je normalno, da se počutimo preobremenjene in hitro rečemo: "Ne morem tega." Vendar eno je reči, da tega nočem, drugo je reči, da ne morem. Odločiti se za to, da me Marija trenutno kliče, je pa nekaj povsem drugega. Ne glede na to, da bo težko, naporno in frustrirajoče. Kajti ko Marija kliče greš na pot. S seboj pa vzameš toliko DAjev, kolikor jih lahko nosiš ti. Papež Benedikt XVI je dejal: »Svet vam obljublja udobje, vendar niste bili narejeni za udobje. Narejeni ste za veličino«. V naslednjih 90 dneh se bomo velikokrat počutile vse prej kot odlično, ko pa pridemo na 91. dan, bomo videle, da se resnično lahko povzpnemo na katero koli goro.

»It could be that you were made queen for a time like this!« Estera 4, 14

Stopite v stik

V ponedeljek, 1. 1. 2024 smo znova začeli FIAT90.Nazaj